Hétköznapok Koronavírus idején

Dánia - ahogy én látom

Dánia - ahogy én látom

Adó, dolgozói közösségek, falu

Adó, munka, falu, koncert, templom

2020. március 08. - Fankerpanker

 Szerda

Szemináriumon voltunk az International House ( https://ihcph.kk.dk/ ) szervezésében a Munkás múzeumban ( https://www.arbejdermuseet.dk/en/ )

Ingyenesen lehetett feliraktozni, inkább a dán életérzésről a munkaerő piacon, a dán hozzáállásról volt szó, mintsem száraz konkrétumokról. Egy biztos, ha dánul nem beszélsz, nagyon nehéz jó melót találni. 
A dánok direktek, mint elhangzott, tehát ha valamit szeretnél, érdemes nem úgy kezdeni, hogy "elnézést, azon gondolkodom, ön vajon tudja-e, merre van az arra?" Egyszerűen csak "hé, merre van az arra?"

A munka világában pedig sokkal egyszerűbb, ha azt mondod a főnöködnek, hogy "ez nem jó ötlet, és inkább csináljuk emígy", minthogy "szerintem ez tök jó gondolat, nagyon a hasznukra fog válni, de miközben hallgattam, amit mondasz, támadt egy ötletem. Mi lenne, ha...."

Egyszóval: Direct speech előnyben az Indirect speech-el szemben. Nekem eléggé bejön a hülye köntörfalazás helyett. Hülye meetingek sincsenek orrba-szájba, ha felvesznek, a manager megbízik benned, azt csinálsz amit akarsz, ha elakadsz, segít. Egyenesebb, gyorsabb.

Az előadás ingyenes volt, az asztalokon szőlő, chips, víz.

Csütörtök

Adórendszer előadás a koppenhágai science city-ben.

Maga a Science City előadás nyilván érdekesebb volt, mint maga az adós, de az adórendszernek is vannak hihetetlen pontjai. A városról a városban ppt: 

https://drive.google.com/open?id=1Kt31fZxxht5n1bu6AGaVajXLKWetkjfV

https://copenhagensciencecity.dk/

A startupoknak lehetősége van minden gépet használni ingyen, és nagyon, de nagyon jó gépekik vannak, mindnekit várnak szeretettel. Látszik, hogy rajta vannak a tudományon, a ppt-ben vannak számok, nem untatnék vele senkit. 350 startupnak és 40.000 kutatónak, tanárnak meg alkalmazottnak adnak helyet. Kb ingyen.

Adórendszer

Az adó alpvetően nagy, de olyanokért jár adókedvezmény, ha pl a munkahelyed 28 km-nél messzebb van a meló helyedtől (de oda-vissza összesen!). És ezt honnan tudja az adóhatóság? Onnan, hogy online az adós adatlapodra beírod. Leellenőrzik? Nem igazán, mert megbíznak benned.

Adóbevallásnál akkor is kevesebbet adózol, ha költesz a public transportra. Honnan tudják, mennyit költöttél ? Beírod egy rublikába. Kell számlákat mellékelned az adóbevallásánál? Nem igazán, ebben a kérdésben is megbízható vagy. Évente ez 28E korona is lehet, vagyis 1,2 milla. Ez egy itteni, eléggé magas és egészséges havi fizu.

Aki óhatja, itt egy ppt, mindennek utána lehet nézni a https://skat.dk/ oldalon 

https://drive.google.com/open?id=1MojkDynPj5e-H_SSDiynURgcSPsvu53d 

Ami szimpatikus volt az a holiday money adó, kb leadózod a fizuból azt a pénzt, amit majd a szabadságodra költesz, és mikor elmész szabira, kikéred a lóvéd. Mekkora jó má'! 

És ha már a városban voltunk, szétnéztük, milyen programok vannak. Hogy hogy nem, a dán Nemzeti Szimfonikus zenekar ingyen játszott itt:

https://english.dkdm.dk/

Hozzáteszem, nálam fiatalabb, borzasztóan progresszív zeneszerzők műveit. Ez volt a program:

https://english.dkdm.dk/Whats-On/Whats-On/2020/03-2020/PULSAR-2020-Aabningskoncert

És ezt a fantasztikus, táncolható, felszabadult, vidám zenei hangulatot képzeljétek el, csak más hangszerekkel, meg más zenével, meg több emberrel

https://vimeo.com/303689881

Így ért véget a nap. 


Szombat

Elmentünk a Roskilde egyetem köré vidékre kirándulni. Kb dán falu, nézzetek szét a google autóról:

https://goo.gl/maps/vyTNKUoT6Ju2MdMw7

Mikor leszálltunk, már ingyen fagyit osztogattak a helyi fagyizóba, ilyet e:

4-5 emeletesnél nagyobb házakat még nem láttam

Gyerekek állnak a fagyizó előtt sorban a szüleikkel kabátban a 12 fokban meg a szélben. Nálunk ez elképzelhetetlen lenne, nekem is elég furán esik a hidegben a hideg, viszont nagyon jó ízű. Egy gombóc különben 1200, szóval nem járok majd sűrűn fagyizni, ennyi pénzből a Sasfészekben kijön vagy 4 sör. 

De a falu!

Pár képet mutatok. Olyan mintha véletlenül rossz helyre kerültek volna az állami milliárdok, csak ez itt direkt.


Nem az alap süllyedt meg, ez itt ilyen.


Tartanak állatokat.


Bután néz, viszont nagyon szép a haja. 

Na de ez! Templom! Se ablak, se semmi, a karácsonyfa meg ledíszítve áll az ajtó előtt


Itt lehet megtalálni:

https://www.google.com/maps/@55.652215,12.1267059,3a,75y,28.09h,104.87t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPU2vfXLp5YMf95Akch7WVqP8_wSKE4gQ00168O!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPU2vfXLp5YMf95Akch7WVqP8_wSKE4gQ00168O%3Dw203-h100-k-no-pi0-ya330.62503-ro-0-fo100!7i9728!8i4156?hl=hu

Bicikli gyakorló pálya a falu szélén, elég raj! 


Vasárnap

Ingyen piac, ezt hoztuk, főztünk belőle mindent és bármit is. A food waste-ről majd írok


Lehet átköltözök másik blog szolgáltatóhoz, mert ez egy katasztrófa, minimum háromszor álltam neki a posztnak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gingarage.blog.hu/api/trackback/id/tr7315510942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása