Hétköznapok Koronavírus idején

Dánia - ahogy én látom

Dánia - ahogy én látom

Korona, tömegközlekedés, oktatás

Két nap borús, egy nap napos idő

2020. március 19. - Fankerpanker

Frankó minden.

Megállt az élet, ha épp süt a nap, az emberek azt élvezik, ha nem süt, akkor meg nem. Kb így tudnám röviden jellemezni a hétköznapokat. Bogi nyomja távoktatásban a sulit, a tanárok valamivel felkészültebbek, mint ahogy otthonról hallom. Online felmérőket használnak, nincs papíron megoldott példákról befényképezés meg ilyesmi.

Hazai ízek

Valami szláv vagy kelet európai hetek van a Lidl-be, szereztünk túrórudit! Valamivel talán még olcsóbb is, mint otthon. Meg torma!


https://www.lidl.dk/da/tilbudsavis/d-15-21-marts-tilbudsavis/view/jumpmarks/page/14

Koronavírus. gazdasági intézekedések

Két éves a munkanélküli segély, ami most havonta ennyi (a dán állam a két évet még megtoldotta 3 hónappal )



Ami a legdurvább, hogy három napja még 45 forint volt a korona. 

 

A vállalkozásokat és gazdasági intézkedéseket bemásolom:

Gazdasági segélycsomag Dániában, március 19, néhány releváns pont

Az EGYÉNI VÁLLALKOZÓK és az EGYETEMI HALLGATÓK helyzete

Az egyéni vállalkozókra is kiterjesztik azokat a támogató intézkedéseket, amiket a magánszektorban működő vállalatokra vonatkozóan meghoztak az elmúlt napokban

Kompenzáció egyéni vállalkozók és szabadúszók számára, akik a járvány miatt legalább 30%-os bevételkiesést tapasztalnak: A várható bevételkiesés 75%-nak megfelelő összegben, max. havi 23 000 kr. értékben tulajdonosonként. Március 9-től június 9-ig terjedő időszakra érvényes.

Kompenzáció a vállalkozók rezsijének kifizetéséhez, (pl. irodahelyiség bérleti díja)

Kedvezőbb hitelfelvételi feltételek azoknak a KÖZÉPISKOLAI TANULÓKNAK/EGYETEMI HALLGATÓKNAK, akik elveszítik a diákmunkájukat: Max. havi 6 388 kr SU-kölcsönt vehetnek fel a szokásos lehetséges összegen felül.

A munkanélküliségi támogatásra és a táppénzre (dagpenge, sygedagpenge) vonatkozó feltételeket is könnyítik az elkövetkező 3 hónapos időszakban.”

 

Hétköznapok

Szinte minden nap pingpongozunk, ha itt lenne a fürdőgatyám, még az ingyenes szaunába is járnék, ami itt van a koliban, de lehet bemegyek simán alsóba (belegondolva nem is gáz annyira, szerintem már mindenki látott alsógatyában fürdőző cigánygyerekeket a strandon).

Az ingyenes piac pang, nem mernek emberek közé menni a dánok. Valamelyik nap öten álltunk sorba egy tonna kajáért, három méteres távolságot tartva. Jól szemléleteti a dánok szabálykövető magatartását, hogy Bogitól nekem is külön kellett állnom, hiába mondtam, hogy dehát együtt élünk, kedvesen közölte a kajaosztós néni, hogy tudja, de ez a szabály.

Jóvan.

Fejenként egy banános doboznyi kaját vágtak hozzánk, szóval az elmúlt három napban ha akarnánk sem éheznénk.

 

Közlekedés

Ez a helyi menetrendek.hu oldala:

https://www.rejseplanen.dk/webapp/index.html?language=en_EN#!P|TP!histId|0!histKey|H387780

Közkívánatra kicsit ecsetelem, hogy megy a tömegközlekedés. Külvárosban lakunk, a belváros kb 13 km-re van, vonattal utazunk, a megálló a központban van. 10 percenként jön egy (elektromos) hétköznap, este nyolcig, este nyolc után 20 percenként, a jegy 900 jó magyar HUF, éjfél után meg átszállós éjszakai buszok.

Aki járt már Londonban az ismeri a kártyás becsekkolós rendszert, a lényeg, hogy van egy kártyád, amire töltesz pénzt, és azzal csekkolgatsz be kapukon, hogy használd a vonatot, buszt, metrót. Na itt kapu nincs, csak egy be és kicsekkolós terminál, aztán rád van bízva, hogy használod-e. Ellenőrök elég sokszor vannak, de könnyen felismerhetőek, bár elég gyorsnak kell lenned, mert trükkösek, kifigyelnek, ha figyelsz.

Mivel eléggé pörög a bringás közlekedés, nyilván minden vonatot bringa szállító kocsi is van, ilyen:

Van valami bérletes rendszer is, lövésem sincs, hogy működik. Mert - vállalom, kimondom - ahol lehet, bliccelek. Legalábbis addig, míg munkanélküliként tanulással, programozással, meg munka kereséssel telnek a hétköznapok. 

 

 

Diákok, oktatás, megélhetés

 Nagyon átfogó leszek, akit érdekel mélységeiben, az böngéssze ezt:

 https://www.su.dk/english/

Van az SU, ez egy havi támogatás, amire minden diák jogosult onnantól, mikor gimibe megy. A dán diákoknak nem kell érte semmit tenni, külföldi diákok akkor kapják, ha dolgoznak havi 43 órát (ezért fizetés is jár). Ennek összege 6000 DKK. Ha 5 évet külföldi diákként végigtolsz ilyen feltételek mellett, akkor 5 év után megkapod az “equal statust” és neked sem kell melózni semmit a lóvéért (aki így jobban érti: lojvé’)

Tanulni bárakármeddik ingyen lehet a felsőoktatásban, a szabály, hogy két azonos szintű oktatás közt el kell telnie hat évnek. Pl. Elvégezted a bsc-t, rögtön utána elmész msc-re. Nagyon örülsz neki, kivárod a hat évet, és megint mehetsz. Másik eset, csinálod a bsc-t, nem tetszik, nem vézed el, és átjelentkezel egyből egy másik bsc-re. Mi van, ha mégsem szeretnél hat évet várni, és inkább fizetnél, hogy tanulhass, miután van egy elvégzett msc/bsc-t? Nem fizetsz, mert nem lehet kifizetni. Elgondolkodtató. 

Mónika társasjáték, Javascript 

 

Elkezdtem leprogramozni a társasjátékot, itt találjátok:

http://www.gingarage.infora.hu/monika/

Aki esetleg otthon van Javascript programozásban, az írjon már, mert vannak pontok, amivel elvagyok akadva, de kurvára.

A bejegyzés trackback címe:

https://gingarage.blog.hu/api/trackback/id/tr7515536026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása